Gepubliceerd 06/09/2021 rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Rouwvliegjes hoe kom je er van af ?

Zowel het larvale als het volwassen stadium van rouwvliegjes veroorzaken schade, deze kleine plantenplaag kan grote problemen veroorzaken voor kamerplanten. Hier leest u hoe u zich binnenshuis kunt ontdoen van rouwvliegen.

De officiële naam is mycetophilidae

Varenrouwmuggen (families Mycetophilidae en Sciaridae) zijn een veel voorkomende plaag van planten die binnenshuis worden gekweekt, vooral waar de vochtigheid hoog is. Ze worden meestal voor het eerst opgemerkt wanneer de ongevaarlijke volwassenen rond kamerplanten vliegen of zich verzamelen bij een nabijgelegen raam. Deze niet-bijtende volwassen muggen (rouwvliegjes) kunnen vliegoverlast veroorzaken. Maar het is het larvale stadium, dat zich in de grond voedt, dat gevoelige plantenwortels kan beschadigen.

Hoe zien rouwvliegjes er uit?

Volwassenen zijn delicate, grijs zwarte, mug achtige vliegen (2 mm lang) met lange poten en een paar heldere vleugels. Het zijn geen sterke vliegers en komen uit potplanten, vooral als ze water geven. Larven of maden (1 mm) hebben een glanzende zwarte kop en een langwerpig, witachtig tot transparant lichaam. Ze komen het meest voor in vochtige, rijke bodems en voeden zich met wortelharen, schimmels en andere organische materialen.

Levenscyclus rouwvliegjes

Volwassenen leven ongeveer een week en leggen tot 300 eieren in rijke, vochtige bodems. Binnen 4-6 dagen komen kleine larven tevoorschijn en beginnen zich gedurende hun periode van twee weken te voeden met plantenwortels. Het popstadium duurt 3-4 dagen voordat jonge volwassenen de grond verlaten en aan de volgende generatie beginnen. De hele levenscyclus van ei tot volwassen dier kan, afhankelijk van de temperatuur, in slechts 3-4 weken worden voltooid. Vanwege hun neiging en relatief korte draagtijd, kunnen potplanten elk stadium - ei, larven, poppen, volwassen - in meerdere generaties tegelijk huisvesten. 

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

De varenrouwmuggen en dan met name de larven zijn het best te bestrijden met aaltjes (steinernema feltiae). Dus rouwvliegjes en aaltjes zijn vijanden en de nematoden winnen altijd. Deze kleine wormachtige wezens dringen binnen in de larven en laten een bacterie achter waardoor ze uitsterven. Zodra er geen eten meer is voor de aaltjes sterven deze ook uit. Ze laten geen sporen achter en zijn niet schadelijk voor plant en dier. Een ideale oplossing dus!