Gepubliceerd 07/09/2021 Emelten wat zijn dat en hoe te bestrijden?

Emelten wat zijn dat? 

Als je iets ziet dat lijkt op een gigantische mug die in je tuin hangt of rondsnuffelt in de buurt van het licht, raak dan niet in paniek - het is waarschijnlijk een langpootmug. Gedurende de zomer komen volwassen langpootmuggen uit de verpopping onder de grond om te paren en hun eieren te leggen. Deze eieren worden later larven ook wel emelten genoemd. Hoewel velen nuttige afbrekers zijn, gaan langpootmuggen en schade aan het gras ook hand in hand.

Wat zijn langpootmuggen? 

Langpootmuggen behoren tot de orde Diptera en zijn verre verwanten van vliegen en muggen. Ongeacht hun minder dan wenselijke familieleden, bijten of verspreiden volwassen kraanvogels geen ziekten, hoewel langpootmuggen in gazongras problematisch kunnen zijn. Deze langbenige vliegende insecten leggen hun eieren op het gazon; de opkomende larve (emelten) zorgen voor schade en dienen bestreden te worden. Emelten zijn lange, witte, wormachtige insecten die tot 3 cm lang kunnen worden. Ze voeden zich met de wortels onder gazons, doden kronen en veroorzaken bruine vlekken en die perfect aangelegde grasmatten kunnen verstieren. Emelten kunnen ook tevoorschijn komen om zich op warme nachten te voeden met kronen en grassprieten, waardoor gazons verder worden beschadigd. De meeste grassoorten kunnen kleine tot middelgrote populaties emelten wel verdragen, maar een hoge voedingsdruk kan rampzalig zijn.

Emelten bestrijden hoe doe je dat? 

Volwassen langpootmuggen leven niet lang en zijn niet gevaarlijk, dus de bestrijding van langpootmuggen is vooral gericht op emelten de larven van deze mug. Door het leefgebied te verminderen, de kracht van graszoden te vergroten en nuttige nematoden/aaltjes te gebruiken, kunt u de populaties langpootmuggen aanzienlijk verminderen, zonder gevaarlijke chemicaliën op het gazon aan te brengen. Verticuteren en gazonbeluchter zijn essentieel in de strijd tegen langpootmuggen; implementeer een gazonverzorging regiment dat beide taken minstens één keer per jaar omvat, vaker als uw vilt erg dik is. Zodra die klusjes zijn voltooid, vermindert u het water dat u op uw gazon aanbrengt. langpootmuggen hebben een vochtige omgeving nodig om te overleven, maar de meeste grassen zullen het prima doen met matig droge grond, zolang ze maar goed gedrenkt worden als ze worden bewaterd.